Kamenac

Uzrok:
Kamenac nastaje kao posledica tvrde vode. Ukupnu tvrdoću vode čine karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Ova prva je zadužena za stvaranje kamenca i nju čine bikarbonati Kalcijuma (Ca) i Magnezijuma (Mg). Naša voda najčešće spada u grupu srednje tvrdih i tvrdih voda.
Manifestacija problema: Nagomilavanje kamenca u bojlerima, na slavinama, u sistemiam za grejanje, na posuđu, na ravnim površinama u kupalitima i kuhinjama, itd.

Posledice:

Povećana potrošnja energije, veći računi za struju, smanjeni kapaciteti bojlera i rezervoara, povećana potrošnja deterdženeta i hemikalija za uklanjanje i ispiranje naslaga. Takođe, ukoliko konstantno pijemo tvrdu vodu to može ostaviti posledice i po naše zdravlje.

Kada reagovati:
Ukoliko je tvrdoća vode koju koristite veća od 12 °dH, potrebno je preduzeti mere za njeno omaksavanje. Sve vrednosti preko ove, definišu vodu kao tvrdu vodu.

1°dH = 17.9 mgCaCO3/dm3 = 1.29°E = 1.79°F


Nemački stepen °dH (°N) mg CaCO3/dm3 Engleski stepen °E Francuski stepen °F
Od Do Od Do Od Do Od Do
VEOMA MEKA VODA 0 4 0 71.6 0 5.16 0 7.16
MEKA VODA 4 8 71.6 143.2 5.16 10.32 7.16 14.32
SREDNJE MEKA VODA 8 12 143.2 214.8 10.30 15.48 14.32 21.48
SREDNJE TVRDA VODA 12 18 214.8 332.2 15.48 23.22 21.48 32.22
TVRDA VODA 18 30 322.2 537 23.22 38.7 32.22 53.7
VEOMA TVRDA VODA >30 >537 >38.7 >53.7

u Srbiji se kao jedinica mere za tvrdoću vode koristi Nemački stepen (°dH)