Sterilizacija

Mikrobiološka ispravnost vode često je od velikog značaja kada je u pitanju opšta ocena kvaliteta vode. Kada je reč o vodi za piće o tome nema govora a sve češće i najobičniji industrijski procesi zahtevaju mikrobiološku ispravnost vode. Dva su načina za sterilizaciju vode, doziranjem hemikalija i UV zračenjam.

UV sterilizacija je proces u kome se pomoću UV svetlost neutrališu svi mikroorganizmi koji se nalaze u vodi. Ultravioletni zraci (UV) talasne dužine 254-256 nm, ubijaju sve mikroorganizme u fluidu (voda, vazduh). Ovakav princip se najčešće koristi i u našim rešenjima. U principu UV sterilizatori se uvek postavljaju na kraju tehnologije obrade vode, radi obezbeđivanja sterilne, odnosno mikrobiološki čiste vode.
Dezinfekcija vode hlorisanjem nije uvek dovoljno efektivna. Osim toga hlor stupa u reakciju sa organskim materijama i stvara nepoželjna jedinjenja po zdravlje, daje neugodan ukus i miris vodi. Po preporukama institucija za Zdravstvenu Zaštitu EU kao i domaćim, vode čija je potrošnja KMnO4 iznad 8 mg/lit ne smeju se hlorisati. Ovo je doprinelo tome da se u protekloj deceniji primena UV uređaja naglo poveća, a upotreba hlora se sve više smanjuje. Nema korišćenja hemikalija, hemijski sastojci posle UV tretmana ostaju isti. Mikroorganizmi se ubijaju u deliću sekunde, razaranjem DNK lanca pomoću UV svetla.

U slučaju da postoji razlog da se dezinfekcija vode vrši hlorom, takvo rešenje podrazumeva doziranje hlora. Dozirni sistemi su predviđeni za doziranje hemikalija potrebnih da se pomoću hemijskog tretmana obezbedi zadovoljavajući kvalitet vode u mikrobiološkom smislu. Dozirni sistemi mogu biti poluautomatski ili automatski, ravnomerno doziranje je važno kako bi se postigao željeni rezultat kao i kako bi se ostavarila ušteda.

Kontaktirajte nas za opremu i rešenja koja će zadovoljiti vaše potrebe.